Έχει τύχει πολλές φορές να προσπαθείτε να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε το παράθυρο του αυτοκινήτου σας και εκείνο να τρίζει ή να ανεβαίνει με δυσκολία ή και άλλες φορές να «κολλάει» εντελώς; Για αυτά τα συνηθισμένα προβλήματα συνήθως ευθύνονται οι γρύλοι παραθύρων του αυτοκινήτου σας.

Τι είναι όμως οι γρύλοι παραθύρων;

Πρόκειται για το εξάρτημα αυτό που καθιστά δυνατό το ανέβασμα και το κατέβασμα του παραθύρου ενός οχήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να γίνει ή μηχανικά (ως επί το πλείστον σε παλιότερα μοντέλα αυτοκινήτων) ή στις περισσότερες πλέον περιπτώσεις, ηλεκτρονικά (το τζάμι ανεβοκατεβαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού).

Κατηγορίες Γρύλων παραθύρων αυτοκινήτου και ιστορικά στοιχεία

  • Χειροκίνητοι γρύλοι: Οι πρώτοι χειροκίνητοι γρύλοι εμφανίστηκαν το 1928 και παρουσιάστηκαν στην διεθνή έκθεση του Βερολίνου. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που προσπαθούσαν να τους εξελίξουν.
  • Ηλεκτρονικοί γρύλοι: Το 1956 παρουσίασε στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων τον πρώτο γρύλο αυτοκινήτου με ηλεκτρονικό οδηγό, όπως τον ονόμασε η εταιρεία που τον κυκλοφόρησε. Η BMW 3200 CS coupe ήταν το πρώτο όχημα που εξοπλίστηκε μ’ αυτό τον γρύλο.

Έτσι η αγορά άνοιξε περισσότερο για να εξελιχθούν και άλλο οι γρύλοι μέχρι να φτάσουν στην σημερινή τους μορφή, η οποία είναι και standard στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Λόγοι φθοράς των γρύλων παραθύρων των αυτοκινήτων

Όπως είναι λογικό όμως κάθε μηχανισμός με το πέρασμα των χρόνων αλλά και την επαναλαμβανόμενη χρήση, φθείρεται. Ειδικότερα οι σύγχρονοι γρύλοι που είναι συνήθως πλαστικοί είναι πολύ σύνηθες να σπάσουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι φθοράς τους.

Οι συνηθέστεροι είναι:

  • Διάβρωση του γρύλου λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. καιρικές συνθήκες)
  • Καταστροφή σε περίπτωση σύγκρουσης (Μετά από ατύχημα του αυτοκινήτου με ένα άλλο ή μετά από σπάσιμο τζαμιού τα θραύσματα που τυχόν υπάρχουν μπορούν να εισχωρήσουν στον μηχανισμό του γρύλου και να τον φθείρουν)
  • Κακή χρήση του ανεβοκατεβάσματος του παραθύρου ή των κουμπιών που αφορούν το ανεβοκατέβασμα του. Το να πατάει κάποιος έντονα το κουμπί, παραπάνω απ’ το κανονικό μπορεί να είναι μία περίπτωση που να επηρεάσει τον γρύλο.
  • Πολλές φορές σε περίπτωση που οδηγεί κάποιος, αφήνει μισάνοιχτο το παράθυρο του οχήματός του για να δροσιστείτε κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με τα «ταρακουνήματα» που δέχεται το αμάξι από τυχόν κακοτεχνίες του δρόμου π.χ. λακκούβες, να χαλάει τον γρύλο.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά πολύ κοινά λάθη που μπορεί να τα κάνει ο καθένας μας ακόμη και να τα γνωρίζει, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας οδηγούν πολλές φορές στο να κάνουμε βιαστικές κινήσεις για μεγαλύτερη ευκολία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γύρω στο 1,5{e10c9f9544428936c1760aceb934a14ed241ca75262acb899aa612c23f86ec1a} ετησίως των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αναγκάζεται να προβεί σε αντικατάσταση των γρύλων παραθύρων.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα;

  • Τρίξιμο τζαμιού του παραθύρου κατά το ανέβασμα ή το κατέβασμα.
  • Το τζάμι δυσκολεύεται να ανεβοκατεβεί (είτε μηχανικά είτε ηλεκτρονικά).
  • Δεν ανεβαίνει καθόλου το τζάμι.
  • Αν πέσει το παράθυρο.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια καλό θα ήταν να προβείτε σε επιδιόρθωση του γρύλου παραθύρου.

Εμείς επισκευάζουμε ή ανακατασκευάζουμε ολόκληρο το γρύλο,τοποθετούμε μεταλλικούs οδηγούs και αλλάζουμε συρματόσχοινα. Στις παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε γρύλουs που έχουμε επισκευάσει.