Έχει πέσει το παράθυρο του αυτοκινήτου σας; Κάθε φορά που ανοίγετε το παράθυρο ακούτε συνεχώς ένα τρίξιμο ; Έχετε δυσκολία στο να μπορέσετε να ανοίξετε το παράθυρό σας γιατί εκείνο «κολλάει»; Δεν μπορείτε να το ανοιγοκλείσετε καθόλου; Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται ο γρύλος παραθύρων του αυτοκινήτου σας.

Θα πρέπει να τον αλλάξετε όλο τον μηχανισμό;

Όχι πάντα. Πολλές φορές αρκεί μόνο και μια αλλαγή των οδηγών γρύλου.


Γιατί να μην αλλάξω όλο τον μηχανισμό;

Σε πολλές επιδιορθώσεις που αφορούν το αυτοκίνητο είναι πιο φθηνό και πιο εύκολο να αλλάξει κάποιος όλο τον μηχανισμό από το να αλλάξει τα εξαρτήματά του. Οι γρύλοι παραθύρων όμως είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο αν δεν είναι απαραίτητο να αλλαχτεί όλος ο μηχανισμός, να αλλάξετε μόνο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι οι αλλαγή των οδηγών γρύλου.

Τι είναι όμως οι οδηγοί γρύλων;

Είναι ένα μέρος από τον μηχανισμό του γρύλου παραθύρου που υπάρχει σε κάθε όχημα έτσι ώστε να μπορείτε να ανεβοκατεβάζετε τα παράθυρα. Οι οδηγοί είναι κάποια εξαρτήματα χάρη στα οποία καταφέρνει και κινείται το «συρματόσχοινο» του γρύλου.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται μόνο αλλαγή των οδηγών;

  • Ενώ το μοτέρ του γρύλου δουλεύει και ακούγεται ο ήχος του, τα παράθυρα δεν ανεβοκατεβαίνουν.
  • Το αμάξι όταν το αγοράζετε έχει συνήθως πλαστικούς οδηγούς, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου φθείρονται και σπάνε. Έτσι μπορεί το παράθυρο να πέσει μέσα στην πόρτα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι να αντικαταστήσετε τους οδηγούς γρύλων με νέους.

Γιατί να προτιμήσω μεταλλικούς και όχι πλαστικούς οδηγούς γρύλων την στιγμή που το αυτοκίνητό μου είχε πλαστικούς απ’ το εργοστάσιο;

Οι πλαστικοί οδηγοί γρύλων είναι σίγουρα πιο φθηνοί αλλά και σίγουρα λιγότερο ανθεκτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν μικρή εγγύηση (συνήθως 2 ετών) γιατί πολύ απλά φθείρονται εύκολα. Τα εργοστάσια χρησιμοποιούν συνήθως πλαστικούς οδηγούς γρύλων έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος. Το θέμα είναι ότι εύκολο να σπάσουν. Αντίθετα το μέταλλο παρέχει αντοχή και ανθεκτικότητα. Έτσι την στιγμή που πρέπει να αλλάξει κάποιος τους οδηγούς γρύλων του παράθυρου του αυτοκινήτου του καλό είναι να προτιμήσει αυτούς.

Αν το αυτοκίνητό μου δεν έχει πρόβλημα με τους οδηγούς γρύλων να τους αλλάξω για να βάλω μεταλλικούς;

Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που προτιμούν να διαφυλάξουν το αμάξι τους από μία ζημιά στο παράθυρό τους (π.χ. να σπάσει ή να πέσει το εφόσον σπάσουν τα κλιπς ή χαλάσει ο γρύλος παραθύρου) που προβαίνουν σε αλλαγή των οδηγών από πλαστικούς σε μεταλλικούς. Αυτό διασφαλίζει:

  • Μεγαλύτερη αντοχή των παραθύρων στις τυχόν αναταράξεις στους δρόμους ενώ το παράθυρο είναι ανοιχτό.
  • Ασφάλεια των παραθύρων από ζημιά περισσότερα χρόνια.

Ναι αλλά το μεγαλύτερο κόστος δεν είναι καθοριστικός παράγοντας στο να επιλέξεις πλαστικούς οδηγούς γρύλων;

Όχι. Πρώτον γιατί η διαφορά τιμής δεν είναι τόσο μεγάλη ανάμεσα σε έναν πλαστικό και σε έναν μεταλλικό οδηγό γρύλων. Δεύτερον , ο μεταλλικός οδηγός μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο καιρό από τον πλαστικό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μικρότερες πιθανότητες να χρειαστεί αλλαγή σύντομα σε σχέση με τον πλαστικό.