Κατά το παρελθόν τα οχήματα είχαν μία μανιβέλα για να μπορούν να γυρίσουν τα παράθυρά τους. Η τεχνολογία των αυτοκινήτων όμως εξελίχτηκε και πλέον τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ένα μοτέρ ηλεκτρονικό για να κινούν τα παράθυρά τους αυτόματα.

Πώς δουλεύει όμως το μοτέρ παραθύρων;

Το μοτέρ ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό σήμα μέσω του ηλεκτρονικού διακόπτη. Έτσι μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια που ενεργοποιεί τον γρύλο του παραθύρου,, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να ανοίγει και να κλείνει το παράθυρο του οχήματος. Λόγω όμως της συνεχούς λειτουργίας του, το μοτέρ, όπως και κάθε τι ηλεκτρονικό εξάρτημα θα πρέπει να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί. Ανάλογα το μοντέλο του αυτοκινήτου, την χρήση που γίνεται κλπ ένα μοτέρ παραθύρου μπορεί να έχει διάρκεια από 4 ως και 8 χρόνια.

Πως θα καταλάβει κανείς ότι το πρόβλημα είναι από το μοτέρ του παραθύρου και όχι απ ́ τον γρύλο ή κάποιο άλλο εξάρτημα του ηλεκτρικού παραθύρου;

Λόγω της άμεσης σχέσης γρύλου παραθύρου και μοτέρ παραθύρου πολύ άνθρωποι μπερδεύονται και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουν όταν το παράθυρό τους δεν ανοίγει ή έχει κάποιο πρόβλημα αν υπάρχει βλάβη στο μοτέρ του ή στον γρύλο του.

Ένας βασικός τρόπος για να καταλάβει κάποιος αν για την ζημιά του παραθύρου του αυτοκινήτου φταίει το μοτέρ είναι ο εξής: Χρησιμοποιείστε το κουμπί που ανεβάζει το παράθυρο. Ταυτόχρονα πλησιάστε πολύ κοντά στην πόρτα του αντίστοιχου παραθύρου και προσπαθήστε να ακούσετε καλά. Αν το παράθυρο δεν κινείται μεν αλλά ακούγεται ήχος, τότε πιθανότατα το μοτέρ σας είναι εντάξει και θα πρέπει να τσεκάρετε για κάποια άλλη βλάβη, είτε του γρύλου είτε κάποιου άλλου εξαρτήματος του αυτοκινήτου σας. Σε περίπτωση όμως που ούτε το τζάμι κινείται, ούτε ακούτε κάποιον ήχο απ’ την πόρτα, τότε πιθανότατα έχει κάποιο πρόβλημα το μοτέρ.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ελέγξετε τις ασφάλειες. Βρείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να εντοπίσετε την ασφάλεια. Αν η ασφάλεια δεν έχει καεί τότε το πρόβλημα είναι κατά πάσα πιθανότητα του μοτέρ. Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μετρώντας την τάση της ασφάλειας με βολτόμετρο. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να βρείτε που είναι ο πίνακας ασφάλειας στο όχημά σας και να κάνετε την μέτρηση. Τα περισσότερα ηλεκτρικά παράθυρα δουλεύουν με τάση 12 volt. Οπότε αν το βολτόμετρο δείχνει αυτή την τάση στην μέτρηση τότε πάλι είναι πιθανόν να φταίει το μοτέρ.

Για ποιο λόγο χαλάει το μοτέρ παραθύρου;

Απ’ τη στιγμή που το μοτέρ παραθύρου βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος της πόρτας, εκτίθεται. Τι πάει να πει αυτό; Ότι όταν βρέχει και η μόνωση με το πέρασμα των χρόνων έχει αλλοιωθεί, είναι πολύ πιθανό το νερό να φτάσει στο μοτέρ. Αν το νερό μάλιστα μπει στο εσωτερικό του μοτέρ τότε αυτό θα χαλάσει.

Τι πρέπει να κάνω εφόσον καταλάβω ή έχω την υποψία ότι φταίει το μοτέρ;

Δεν είναι απαραίτητο το μοτέρ να αντικαθίσταται, πολλές φορές η ζημιά μπορεί να διορθωθεί απλά με μία επιδιόρθωση. Επίσης μπορεί το μοτέρ όταν αντικαθίσταται να χρησιμοποιείται ένα μεταχειρισμένο στη θέση του.