Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στο αμάξι μας είναι η ασφάλειά του. Ένα αμάξι για να προστατευθεί και να μείνει ασφαλές πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα καλό σύστημα ασφαλείας, δηλ. οι κλειδαριές . Αυτές είναι δύο τύπων: Η μηχανική και η μαγνητική κλειδαριά.

  • Μηχανική κλειδαριά: Η λειτουργία της είναι απλή. Το κλειδί γυρίζει μέσα στον κύλινδρο της κλειδαριάς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή να ξεκλειδώνει ή να κλειδώνει.
  • Μαγνητική κλειδαριά: Η διαφορά της σε σχέση με την απλή έγκειται στο ότι περιλαμβάνει και έναν «ενεργοποιητή» ο οποίος συνδέει τον κύλινδρο της κλειδαριάς με ένα μοτέρ το οποίο δίνει ώθηση στο να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει η κλειδαριά. Αυτή η ενεργοποίηση γίνεται με διάφορους τρόπους όπως π.χ. με ένα ασύρματο αισθητήρα.

Γιατί να επιλέξω την μαγνητική κλειδαριά απ’ την μηχανική;

  • Λιγότερες πιθανότητες φθοράς: Το κλειδί που έχει η απλή η κλειδαριά, δεν είναι άλλο από ένα μεταλλικό αντικείμενο που με το πέρασμα των χρόνων φθείρεται.
  • Έλεγχος του οχήματος από απόσταση: Με τις μαγνητικές κλειδαριές ο οδηγός μπορεί να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το όχημά του ακόμη και από απόσταση κάποιων μέτρων. Αντίθετα με την απλή κλειδαριά ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσει ή να κλειδώσει μια πόρτα είναι να μπει στην πόρτα.
  • Ασφάλεια: Ένα όχημα που κλειδώνει με την μαγνητική κλειδαριά ο χρήστης του μπορεί να ελέγχει όλο το σύστημα των κλειδαριών του αμαξιού, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει με την απλή την κλειδαριά. Αυτό είναι ιδιαίτερο χρήσιμο ειδικά για τις οικογένειες που έχουν παιδιά στα πίσω καθίσματα και θέλουν να είναι σίγουροι για την ασφάλειά τους ενώ οδηγούν.

Φοβάστε όμως ότι επειδή δεν είστε γνώστης της τεχνολογίας θα σας φανεί πιο δύσκολη η χρήση της μαγνητικής κλειδαριάς;

Κάνετε λάθος καθώς η μαγνητική κλειδαριά ουσιαστικά είναι πιο απλή και βγήκε στην αγορά για να είναι πιο πρακτική. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε με την κλειδαριά σας αυτή αφού την τοποθετήσετε είναι απλά να χρησιμοποιείται ένα απλό αισθητήρα ο οποίος έχει πάνω του κουμπιά που ευθύνονται για να ανοιγοκλείνει το όχημά σας. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε μην στεναχωριέστε καθώς στι περισσότερες κλειδαριές υπάρχει συνδυασμός απλής και μηχανικής κλειδαριάς. Για παράδειγμα σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν λειτουργήσει ο αισθητήρας σας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εφεδρικό απλό κλειδί και με το οποίο μπορείτε να κάνετε ακριβώς την ίδια δουλειά.

Έχω ήδη εγκατεστημένη μαγνητική κλειδαριά αλλά νομίζω ότι χάλασε. Τι μπορώ να κάνω;

Μερικές απ’ τις περιπτώσεις που είναι πιθανό να έχει χαλάσει η μαγνητική κλειδαριά του οχήματός σας είναι οι εξής:

  • To αμάξι σας μένει ξεκλείδωτο και δεν λειτουργεί ο αισθητήρας.
  • Ενώ πατάτε τον αισθητήρα να κλειδώσει το αμάξι μετά από λίγο αυτό ξεκλειδώνει.

Σε κάθε μία απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς και σε τυχόν άλλο παρόμοιο πρόβλημα πιθανότατα θα θέλει επισκευή ή αντικατάσταση η μαγνητική κλειδαριά του οχήματός σας.