Μοτέρ Κλειδαριάς

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που το πρώτο πράγμα που ελέγχει στο αμάξι του πέραν της κατάστασής του είναι η κλειδαριά. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και για να υπάρχει αυτή πρέπει να υπάρχει καλό σύστημα κλειδαριάς. Οι σύγχρονες πλέον κλειδαριές είναι ως επί το πλείστον ηλεκτρονικές για να κάνουν την ζωή των κατόχων τους πιο εύκολη. Η διαφορά των σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας είναι ότι μπορούν με αυτόματο τρόπο να ενεργοποιήσουν το σύστημα κλειδώματος ή ξεκλειδώματος του ενός οχήματος. Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει διάφορα εξαρτήματα. Ένα από τα πιο βασικά είναι το μοτέρ κλειδαριάς.

Μοτέρ κλειδαριάς
Μοτέρ κλειδαριάς

Η ηλεκτρονική κλειδαριά για να κινηθεί χρειάζεται έναν «ενεργοποιητή» ο οποίος είναι αυτός που δίνει την ώθηση για να ανοιγοκλείσει η κλειδαριά. Για να ενεργοποιηθεί όμως χρειάζεται το μοτέρ αυτό. Το μοτέρ γυρίζει μια σειρά από μικρούς τροχούς που χρησιμεύουν ως μείωση ταχυτήτων. Το τελευταίο γρανάζι κινεί άλλη μια σειρά γραναζιών που είναι συνδεδεμένη με την ράβδο του ενεργοποιητή. Η ράβδος μετατρέπει την περιστροφική κίνηση του μοτέρ σε γραμμική, τέτοια που χρειάζεται δηλαδή για να κινηθεί η κλειδαριά.

Ένα οξύμωρο χαρακτηριστικό του μοτέρ είναι ότι ενώ αυτό μπορεί με την διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω να ενεργοποιήσει την κλειδαριά, δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο.

Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης, ένα εξάρτημα το οποίο συνδέεται με το γρανάζι που είναι κοντά στο μοτέρ.

Όπως καταλαβαίνεται η σωστή λειτουργία του μοτέρ είναι κάτι το σημαντικό καθώς σε περίπτωση που δεν δουλεύει η ασφάλεια του οχήματός σας είναι αμφίβολη. Για να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα σ’ αυτό θα πρέπει να το ελέγχεται για να το επιδιορθώσετε, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση που το πρόβλημα μεγαλώσει μπορεί να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε με κάποιο νέο ή μεταχειρισμένο μοτέρ.

Οι περιπτώσεις που πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες ότι ίσως έχει κάποια βλάβη το μοτέρ είναι οι εξής:

  • Η πόρτα δεν κλειδώνει ή δεν ξεκλειδώνει αμέσως μόλις δίνετε εντολή απ’ τον αισθητήρα.
  • Η πόρτα κλειδώνει αλλά μετά από λίγο ξεκλειδώνει μόνη της χωρίς κάποια αντίστοιχη εντολή.
  • Η πόρτα δεν κλειδώνει ή δεν ξεκλειδώνει καθόλου, χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα ο αισθητήρας.
  • Το σύστημα του συναγερμού δυσλειτουργεί.
  • Ακούτε ένα ασυνήθιστο θόρυβο από την πόρτα ενώ πάτε να κλειδώσετε ή να ξεκλειδώσετε το όχημά σας.


Σε οποιαδήποτε απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό το μοτέρ κλειδαριάς να έχει πρόβλημα.

Το μοτέρ κλειδαριάς είναι κάτι το οποίο αν δυσλειτουργεί μπορεί να επισκευαστεί χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει όλο το σύστημα της κλειδαριάς. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το φτιάξετε αμέσως. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να χαλάσει εντελώς οπότε θα πρέπει και να αντικατασταθεί.

Στην εταιρεία μας παρέχουμε και επισκευή των μοτέρ αλλά και αντικατάστασή τους με γνήσια μεταχειρισμένα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ενός καινούργιου ιμιτασιόν με ένα χρόνο εγγύησης του μοτέρ.